Betting på hästar

Betting kallas också för vadslagning eller dobbel och innebär att spelare satsar pengar på utfallet av en framtida händelse. Betting är vanligt inom sport. Det finns sedan länge kommersiella vadslagningsfirmor där det går att satsa pengar på att en sporthändelse kommer att få ett visst utfall. Sedan ett antal år finns det också bettingsidor på nätet vilket har lett till ett ökat spelande inom de flesta sportkategorier.

Hästbetting och ATGSlot maskin spel
Bland de sporter som svenskarna tycker om att lägga vad på finns hästsporter som trav. Ett välkänt aktiebolag på området är ATG eller “Aktiebolaget Trav och Galopp” som ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp. Här regleras verksamheten av ett avtal som gjorts mellan staten och ägarna där hälften av styrelsemedlemmarna är statligt tillsatta. Bland dessa medlemmar finns även styrelsens ordförande. Under lång tid hade ATG ett legalt monopol vad gäller spel på galopp och trav. Det var förbjudet för övriga företag att erbjuda spel inom dessa områden. År 2018 infördes dock ett nytt licenssystem där andra får utmana denna monopolställning. ATG får nu också erbjuda andra sorters spelformer som hasardspel och nätkasino.

Hästlopp i V75
På spelet V75 kan spelare gissa vilka vinnarna kommer att bli i sju lopp. Sedan fördelas vinstpotten på sju, sex och fem rätt. Om ingen får detta antal korrekta gissningar flyttas vinstpotten vidare till nästa omgång och kallas då för en jackpot. Samma sak händer om värdet för fem, sex eller sju rätt ligger under 15 kronor. Varumärket V75 startades i oktober 1993, och det första loppet avgjordes på Jägersro. Premiärloppet vanns av den varmblodiga travhästen Copiad. Numera avgörs V75 i första hand varje lördag, men det händer också att V75 körs på söndagar eller andra veckodagar.

V86
Det finns ett flertal olika varumärken för spel som är kopplade till travsport. V75 är det mest kända i Sverige. Men spelare kan också välja V86 där de gissar på vilka hästar som når mållinjen först i åtta lopp. Här fördelas vinstpotten på åtta, sju eller sex rätt. Jackpothanteringen är densamma som för V75 och radpriset ligger på 25 öre. V86 avgörs regelbundet på onsdagar. Mellan oktober och april delar man upp V86 på två banor där de kallas för V86 Xpress. Det är totalt fyra banor som deltar i spelet: Jägersro, Solvalla, Bergsåker och Åby.

E3-serien
Ett välkänt begrepp för de som bettar på trav är E3. Det är en svensk travserie för varmblodiga treåriga hästar. I denna serie finns en klass för valacker och en för hingstar, samt en klass avsedd för ston. E3-serien är en årligen återkommande företeelse sedan 1997. Serien är uppdelad i två delar. Först sker “Långa E3” där det görs försök- och finallopp på medeldistans med autostart. Denna del körs i juni. Sedan kommer “Korta E3” som har försök- och finallopp på sprinterdistans med autostart. Detta körs i augusti varje år. I finalloppen sker Grupp 1-lopp. Det är lopp som hålls på högsta internationella nivå. Under hösten hålls E3-revanschen där ett revanschlopp körs med hästar som inte har vunnit under de två finalerna och som nu kan få ytterligare en chans.

Galoppsportens Grand Slam
Som spelare är det förstås också möjligt att betta internationellt på travsporter. Det är inte nödvändigt att endast spela i Sverige. Bland de mest kända företeelserna internationellt sett finns “Galoppsportens Grand Slam” som också brukar kallas “Grand Slam of Thoroughbred racing”. För att vinna detta måste man vinna fyra större galopplöp under samma säsong i USA.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *